4 жовтня 2022

Вони обурені подорожчанням державних лісів, через яке деревина піде вгору щонайменше на 50-60 відсотків.

Поширити / зберегти:

– Польська лісова промисловість перебуває в критичній ситуації, – пишуть компанії, пов’язані з цим сектором, прем’єр-міністру Матеушу Моравецькому, повідомляє польське економічне видання Business Insider.

Далі в листі йдеться про те, що польські підприємства вже борються з проблемою високих цін на деревину. У цій особливо складній ситуації тамтешні Держліси ігнорують усі звернення щодо підтримки галузі та підвищують ціни для довгострокових замовників, які переробляють деревину. Автори звернення нагадують, що в цій галузі в Польщі працює понад 400 тис. осіб.

Лист лісообробників набув широко розголосу в польських медіа: зокрема його оприлюднило одне з провідних видань країни – Gazeta Wyborcza.

– Збільшення цін державних лісів може призвести до ліквідації понад 100 000 робочих місць – і призведе до гігантського здорожчання паперу, зошитів, меблів або упаковання для ліків та їжі, – прогнозують переробники деревини.

За їхніми словами, вже зараз готові дошки, ввезені з-за кордону, дешевші за необроблену деревину, яку закуповують лісопильні в польських Державних лісах.

Лист підписали асоціації компаній, що працюють у галузі, зокрема:
– Польська торгово-промислова палата виробників меблів
– Польська торгово-промислова палата деревообробної промисловості.

Вони звертаються до прем'єр-міністра Моравецького з проханням переконати Державні ліси відмовитися від рішення про гігантські збільшення цін на кругляк.

Втім, можемо підказати польським урядникам, як розв'язати цю проблему. Їм варто звернутися в Київ, можливо навіть напряму до Зеленського. Він вже ж був миттєво погодився стати енерґетичним придатком Польщі, без жодних вагань.

Тож додати до електроенерґії та вугілля ще й вирубку Карпатських та Волинських лісів – буде нескладно: йому ж не шкода! Зрештою, воно ж не його особисте, і навіть не з рідних криворізьких країв: то чого шкодувати?

Заразом би і «западєнцєф» би поставив на місце, і собі додаткові бали в очах польського істеблішменту заробив: хто його зна, як воно далі може обернутися....

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР