Скільки іванофранківців отримали субсидії та з якими проблемами зіткнулися

30 вересня 2022

12 971 домогосподарство Івано-Франківської громади отримує субсидію на комунальні послуги. Також право на субсидії мають переселені східняки.

 

Про це Суспільному розповіла заступниця департаменту соціальної політики Івано-Франківської міськради Оксана Жишото.

– Якщо ми говоримо про тих, хто вже є в системі, і їм на літо перепризначена субсидія, то людям не потрібно жодних документів приносити за умови, що у них не відбулося ніяких змін. Громадяни, у яких з 1 травня субсидія не була перепризначена, — була заборгованість, чи по них проводилася перевірка, і виявилося, що там неповні дані, то ці громадяни мають подати нову заяву, декларацію і підтвердити своє право на отримання субсидії, — пояснює Оксана Жишото.

З її слів, переселенці теж мають право на субсидію. Її можуть призначити або за місцем реєстрації, або за місцем фактичного проживання.

– Якщо переселенці звертатимуться за призначенням субсидій, то допомога, яка надається їм на проживання в розмірі 2 000 грн на працездатну і 3 000 грн на дитину, не буде враховуватися для призначення субсидії, — каже заступниця департаменту соціальної політики Івано-Франківської міськради.

Не враховуватиметься компенсація для призначення субсидій і людям, які безкоштовно прихистили переселенців.

Подружжя Віталій і Мирослава Лавріви із 2016 до 2019 року отримувало субсидію. Віталій каже, сума, яку виділяла держава на покриття оплати комунальних послуг дуже рятувала. З його слів, замість 3 тис. грн сім’я платила лише 500-600 грн. Проблеми з отриманням субсидії розпочалися тоді, коли Мирослава вийшла з декретної відпустки.

– Мені пояснили навіть не ті люди, які працювали в департаменті, а просто жіночки, які стояли в черзі, що потрібно відкрити ФОПа. Я — перукар, працюю сама на себе. Тому аби не було проблем я відкрила ФОПа, — розповідає Мирослава Лаврів.

Мирослава зібрала всі необхідні документи: заяву про призначення та надання житлової субсидії, декларацію про доходи й витрати, довідку про відсутність заборгованості та особисті документи. Однак родині в отриманні субсидії відмовили.

– Коли я прийшла до них, то мені почали пояснювати незрозумілі речі. Казали про те, що я мала оплачувати якісь податки за якийсь квартал, за якийсь період. Якщо на хлопський розум, то виходить так, що я зробила підприємця в червні, а податки я мала платити ледь не за січень минулого року. Але як таке може бути, якщо я тоді не була підприємцем і не могла сплачувати податки, — каже Мирослава.

Її чоловік Віталій Лаврів додає, що це — не єдина проблема, з якою зіткнулися під час оформлення субсидії.

– Ми в січні написали заяву. Звертаємося знову в лютому, кажуть, що нашої заяви немає. Говорять, що за грудень заява є, а за січень немає. На тому закінчилося. І от тепер, в цьому році, починаємо знову, — каже Віталій Лаврів.

За словами Оксани Жишото, до 30 листопада 2022 року призначенням субсидій займатимуться працівники департаменту Івано-Франківської міськради, а вже з 1 грудня їх оформлюватимуть у Пенсійному фонді України. Умови подання документів залишилися незмінними.