Священика УПЦ МП з Тернопільщини оштрафували на 17 тис. грн за п’яну їзду

27 вересня 2022

Тернопільський суд призначив 17 тис. грн штрафу священику УПЦ МП Михайлу Пирчу, якого виявили п’яним за кермом. Чоловіка зупинили в квітні цього року через порушення ПДР. Він не заперечував, що вживав алкоголь, відзначаючи Пасхальні свята.

Він не заперечував, що вживав алкоголь, відзначаючи Пасхальні свята. В липні суд першої інстанції визнав його винним і призначив штраф, але чоловік з цим рішенням не погодився і подав апеляцію. Втім, апеляційний суд скаргу не задовольнив, тож чоловік повинен буде заплатити штраф. Також йому на рік заборонили керувати транспортом.

П'яного священика за кермом автомобіля ВАЗ-21074 виявили ввечері 28 квітня 2022 року у місті Ланівці. Поліцейські помітили, що водій авто порушує ПДР. Огляд на стан сп'яніння показав 0,3 проміле алкоголю. Зазначимо, що допустима норма – це 0,2 проміле.

Як йдеться у постанові Лановецького райсуду, чоловік свою провину повністю визнав.

– Суду пояснив, що 28 квітня 2022 року близько 9:00 він вживав алкогольні напої, оскільки це були Пасхальні свята. Однак ввечері був змушений сісти за кермо, оскільки мав забрати дітей з села Нападівка Кременецького району додому. Просив суд не застосовувати до нього покарання у вигляді штрафу у зв'язку з важким матеріальним становищем, – йдеться у постанові.

Втім, суд таки визнав його винним у порушенні ч.1 ст. 130 КУпАП (п'яне водіння), призначив 17 тис. грн штрафу та заборонив на рік сідати за кермо.

Священник цю постанову оскаржив у апеляційному суді. Він наполягав, що процедура огляду на стан сп'яніння була проведена з порушеннями, оскільки результати алкотесту на місці зупинки та в медзакладі відрізнялись. Зазначимо, що тест на місці зупинки показав 0,34 проміле, а у медзакладі – 0,3 проміле.

Суд не задовольнив апеляційну скаргу, оскільки чоловік під запис заявив поліцейським, що таки вживав алкоголь.

– Посилання апелянта на те, що під час проходження огляду у медичному закладі вимірювальний пристрій показував різні показники, суд оцінює критично, оскільки з оглянутого відеозапису вбачається, що на пропозицію пройти огляд [обвинувачений] продув пристрій, результат якого був визначений 0,3 проміле. Надалі [обвинувачений] процедуру проходження огляду здійснював неправильно, затримував дихання, видихав недостатню кількість повітря на що останньому звертали увагу медичні працівники, – йдеться у постанові.

Тож суд залишив постанову першої інстанції без змін. Відтак чоловік повинен заплатити 17 тис. грн штрафу, а ще його на рік позбавлять водійського посвідчення.

Зазначимо, що Михайло Пирч очолює релігійні парафії в селі Нападівка Борсуківської громади та в селі Оришківці Лановецької громади.

Щоправда, у липні цього року громада села Нападівка вирішила перейти до Православної церкви України.