У Луцьку виправдали інспекторку митниці, яку підозрювали в зловживанні службовим становищем

27 вересня 2022

Інспекторку митного поста «Луцьк» виправдали у справі про зловживання службовим становищем задля отримання неправомірної вигоди. Їй закидали свідоме заниження класу спецавтомобіля, який імпортували в Україну. Через такі дії держава нібито недоотримала понад 300 тисяч гривень податків. Слідству не вдалося довести зловживання, тож інспекторку виправдали.

Відповідний вирок Луцький міськрайонний суд виніс 5 вересня. 

Інцидент трапився три роки тому. 16 жовтня 2019 року на митний пост «Луцьк» для розмитнення привезли сміттєвоз «Volvo FL 280». Машину придбало в Польщі та імпортувало в Україну товариство з обмеженою відповідальністю «Спецкомунтех». 

Інспекторка митного поста «Луцьк» Олена Копелева класифікувала його як моторний транспортний засіб спеціального призначення, а не як засіб для перевезення вантажів, пише Сила Правди.

На митниці спрацювала система ризиків. У результаті перевірок виявилось, що помилка в класифікації авто призвела до недоотримання державою податків на суму 340 тисяч 548 гривень. Імпортер мав би сплатити 488,4 тисячі гривень митних платежів, замість 147,9 тисяч.

Митницю запідозрили у зловживанні службовим становищем. Справу розслідувало Державне бюро розслідувань.

У суді інспекторка своєї вини не визнала. Сказала, що ​​усно повідомляла начальника митного поста та брокера про рішення щодо класифікації імпортного сміттєвоза, але заперечень не було. Плутанина, ймовірно, могла статися через її незадовільний стан здоров’я, а будь-яких умисних дій в інтересах ТОВ «Спецкомунтех» вона не вчиняла, та й з представниками компанії не знайома. 

Жоден з опитаних свідків не підтвердив того, що інспекторка могла діяти умисно та одержати за це винагороду. Навпаки – свідки охарактеризували Олену Копелеву як висококваліфікованого працівника. 

Директор ТОВ «Спецкомунтех» Михайло Бухаров повідомив, що сміттєвоз подавали саме за тим кодом, який вказала інспекторка, адже спеціалізований транспортний засіб підпадає під цю категорію, так само, за його словами, вважають і в сервісному центрі МВС, де реєстрували авто. Таку митну класифікацію подібних автомобілів фірма вже відстоювала у суді раніше.

Суддя Луцького міськрайонного суду Анатолій Марчук вирішив, що жодних доказів про те, що інспекторка митниці зловживала службовим становищем з метою одержання хабаря, немає. 

Зрештою, суд ухвалив виправдати Олену Копелеву, скасувати арешт на сміттєвоз ТОВ «Спецкомунтех», а судові витрати у розмірі 24 189 гривень наказав стягнути з держави. Також суд відмовив у задоволенні цивільного позову Волинської митниці щодо стягнення 340 тисяч 548 гривень збитку із підозрюваної.

Вирок поки не набрав чинності і ще може бути оскаржений.

До слова, ймовірно саме цей сміттєвоз «Volvo FL 280», що на світлини, 2008 року випуску компанія «Спецкомунтех» виставила на продаж за 1,6 мільйона гривень на своєму сайті.