У Мостиськах ввели в експлуатацію новий зерновий термінал

27 вересня 2022

У містечку Мостиська, розташованому за 4 км від польського кордону, ввели в експлуатацію сучасний контейнерний термінал, який також містить зерновий термінал потужністю перевантажування 60 тис. тонн зерна на місяць. Заразом визнали, що Україна ‑ то таки Азія, а не Европа.

Цим займаються компанії UGTC Trade та «Левада Карго», пише Agronews.

Як уточнив генеральний директор ТОВ «Левада Карго» Володимир Деменко, термінал займатиме 36,5 га. На першому етапі він охопить 12 га, в який інвестовано понад 15 млн доларів.

– Вже запустили контейнерний термінал у м. Мостиська. Зараз маємо можливість по європейській та українській колії приймати регулярні поїзди. Наразі завантаження терміналу сягає 65%. Також ми адаптувалися до потреб і добудували зерновий термінал, який може перевантажувати 60 тис. тонн зерна на місяць. Крім того, працюємо з біґ-беґами і наливними вантажами, – пояснив Володимир Деменко.

Гендиректор додав, що другим етапом буде будівництво критих складів класу А площею 80 тис. м2, а третій етап – розширення перевантажувальної здатності з 100 до 200 тис. TEU на рік. Загальний обсяг інвестицій складе понад 25 млн доларів.

Про будівництво терміналу на кордоні Польща-Україна ми мріяли з 2015 року. Був план згодом створити цілу мережу терміналів, яка б дала змогу поєднати українських виробників з європейськими клієнтами. Початок війни зупинив активне будівництво терміналу, але потім ми усвідомили, що плани щодо створення альтернативного коридору для українських виробників стали ще більш актуальними і значимими. Тому інвестори прийняли рішення добудовувати термінал, – зазначив генеральний директор ТОВ «Левада Карго» Володимир Деменко.

«Контейнерний термінал Мостиська» – це партнерський проєкт компаній «Лемтранс» і «Рейл Транс Інвестмент», а N'UNIT та «Левада Карго» — їхні партнери у розвитку контейнерного бізнесу.

Термінал почали будувати торік у березні. Він оброблятиме контейнери всіх типів, включно з рефрижераторними, пише Zaxid.net.

Після завершення будівництва можна буде швидко перевантажити контейнери із залізничних вагонів колії 1520 на колію 1435 та навпаки.

Це дасть змогу терміналу Мостиська в майбутньому стати основним транспортним хабом між регіонами України й Азії та Европейською термінальною мережею, а також допоможе залучити до України додатковий транзит із Китаю.

Власне, останні слова чітко підкреслюють, що через русску ширину колії в Україні, яку за 31 років незалежности так і не спромоглися перевести на европейські рейки, Україна таки відноситься за світу Азії, а не є Европою.

Наразі починання запровадити евростандарт ширини залізничної колії вже є. Але наразі вони зводяться лише до того, аби Польська залізниця дотягла свої гілки до Львова, а також, можливо, ще на Волинь: не дальше.