У Тернополі судитимуть уродженця Підмосков’я, який виправдовував окупантів

27 вересня 2022

Свої проросійські погляди чоловік приховував навіть від сім'ї.

Перед судом постане 52-річний уродженець Підмосков’я, який протягом багатьох років проживав на Тернопільщині. Чоловік активно поширював антиукраїнську пропаганду у соцмережах та виправдовував збройну агресію РФ.

Про це повідомили у Службі безпеки України у Тернопільській області.

За даними слідства, 52-річкий уродженець Підмосков’я систематично розповсюджував в інтернеті пропаґандистські матеріали, які обґрунтовували правомірність збройного нападу РФ на Україну та звеличували воєнні злочини армії аґресора.

– Обвинувачений протягом багатьох років проживав у одному із селищ Тернопільського району та не виказував оточуючим жодних ознак своєї нетерпимості до українців. Однак, після повномасштабного військового вторгнення загарбників у нашу державу він почав активно поширювати наративи російських пропагандистів, – розповіли в СБУ.

Чоловік вчиняв ці протиправні дії з політико-ідеологічних мотивів, які протягом багатьох років приховував навіть від членів своєї сім’ї.

– Думаю когда наши начнут гнать бандеровцев с востока сюда вот тогда тут начнется жесть. Эти отморозки никого не жалеют. Как то вот так. Жена и дочь поддерживают своих. Мозг промыт, думают, что русские воюют с народом и не удивительно они смотрят новости свои, – так описував пропагандист власне бачення ситуації на Тернопіллі своїм "однодумцям" в РФ.

Проросійському аґітатору інкримінують виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ч. 2 ст. 436-2 ККУ). За скоєне йому "світить" до п’яти років в'язниці з конфіскацією майна.

Цікаво буде поспостерігати, чи почне СБУ так само затято боротися зі всіма русско‑мовними східняками, що прибули на те саме Тернопілля і в Західну Україну взагалі, і які відверто та відкрито висловлюють свою зневагу до української мови і не тільки?

Чи це – не вважається за «ознаки нетерпимості до українців»?