У Луцьку під просілою бруківкою виявили фрагмент будівлі XV-XVII ст.

26 вересня 2022

На Замковій площі виявили кут фундаменту, що ймовірно належить одному зі шляхетських будинків, які були розташовані у цій частині Луцького Окольного замку.

Волинська археологічна експедиція провела протиаварійні розвідкові археологічні дослідження на території Замкової площі міста Луцька. Дослідження розпочали через значне просідання історичної бруківки по лінії Колегіум єзуїтів – Луцький замок.

Неподалік цього місця 12 квітня 2013 року утворився провал, після чого виявили та попередньо дослідили підземну забудову історичної частини Луцька ХVІІ ст, повідомив начальник Волинської археологічної експедиції Віктор Баюк.

Цього разу у розвідковому шурфі, всього на 25 см глибини від рівня бруківки Замкової площі, виявили кут фундаменту мурованої споруди, складеної із цегли-пальчатки та великоформатної цегли, яка датується в межах ХV-ХVІІ ст.

Об’єкт пошкоджений, мурування історичної споруди вдавлене через те, що площею рухається великогабаритний транспорт.

Археологи припускають, що виявлена споруда належить до багатих шляхетських будинків, які розміщувалися у цій частині Луцького Окольного замку.

Після фіксації та наукового опрацювання фрагмент середньовічної забудови законсервують та засиплють, а бруківку відновлять.