"Полюючи за тінню" – у Франківську відкрилася виставка художника‑переселенця Олександра Жильцова (ФОТО)

26 вересня 2022

У Центрі сучасного мистецтва в Івано-Франківську відбулося відкриття виставки "Полюючи за тінню" художника Олександра Жильцова. На ній автор представив п'ятнадцять графічних робіт та шість картин у жанрі живопису.


 

Не знати, наскільки би був нині відомим Олександр Жильцов, якби не війна. Спочатку в 2014 році він переїхав з Донецька до Київа, а вже після 24 лютого 2022 року митець опинився в Закарпатті.

Там його поселили в меморіальний будинок-музей Адальберта Ерделі, який відкрився днями, про що вже писав ЗУНР. Власне, самого художника впустили туди мешкати ще тоді, як в будівлі тривали ремонтно‑підготовчі роботи до відкриття музею.

Тож можна безпомилково стверджувати, що ім'я видатного закарпатського митця Адальберта Ерделі – дало поштовх до розголосу і про малознаного Жильцова з Донбасу. Тепер ось з картинами чоловіка виставки по Західній Україні відкривають.

– Представлені на виставці у Франківську роботи – виконані кульковою ручкою, "дуже простим інструментом", за словами митця. При цьому доробки вражають своєю технічністю та вигадливістю у використанні таких графічних елементів, як лінія точка та пляма. Здебільшого — це монохромні роботи часто з кольоровими акцентами, – йдеться на сторінці Центру сучасного мистецтва Івано‑Франківська.

– Чому виставку назвав "Полюючи за тінню"? Світло і тінь завжди йдуть разом. Чорне і біле посилюють одне одного. Мені цікаво, як тінь підкреслює форму, створює якісь образи. У своїй творчості я "полюю" за тінню, шукаю її прояви, — пояснив маляр.

Побачити експозицію можна до 7 жовтня включно за адресою: Івано-Франківськ, Марійки Підгірянки, 23.