26 вересня 2022

Минув буквально тиждень від першої акції в місті Ряшів – як тепер антиукраїнський протест відбувся вже в самій столиці Польщі. Орґанізатори стверджують, що подібних виступів тільки збільшуватиметься.

Поширити / зберегти:

У суботу, 24 вересня, у Варшаві відбулася демонстрація під гаслом «Stop ukrainizacji Polski» – Зупинити українізацію Польщі, орґанізована Конфедерацією Корони Польської (ККП), партією депутата Ґжеґожа Брауна.

У пікеті та марші також взяли участь члени інших політичних сил: Національного руху, Всепольської молоді та Конфедерації свободи та незалежності. Загалом було присутніх близько 150-200 осіб, що наче і не особливо багато, але водночас вдесятеро більше за попередній пікет в Ряшеві. Окрім Ґжеґожа Брауна, у демонстрації також взяв участь інший польський нардеп – Кшиштоф Босак.

– Обов’язково треба сказати (...), що Польський уряд не повинен бути урядом, який перестрибує, який принижує сам себе, який проводить політику нібито моральної першості в ЕУ над фінансовими можливостями польських громадян, – сказав Босак.

Він також навів дані центру Polityka Insight, щодо зростання вартості винайму помешкань в Польщі, а також про отримання українськими біженцями ружних виплат на кшталт допомоги на дітей «500+» чи виплат з безробіття.

– Наша думка і наші постулати не є меншістю – це думка більшості. Просто вони замовчуються через цензуру в ЗМІ, – підкреслив народний депутат.

Він наголосив, що допомога справжнім біженцям «це щось зовсім інше, ніж державна політика, яка в кінцевому підсумку має призвести до дій з поселення (чужоземців), повідомляє видання Kresy.pl.

Кшиштоф Босак додав, що ще до війни уряд Об’єднаної правиці прагнув оселити в Польщі якомога більше іншоземців, а нинішня урядова політика полягає в тому, щоб повносити в усі можливі закони приписи, які дають усі можливі привілеї, незалежно від того, який у кого паспорт.

Також згадав, що згідно з чинним законодавством, для отримання польського громадянства достатньо пробути в Польщі кілька років в статусі «постійного проживання».

Після промов на Пляцу Дефіляд учасники демонстрації вирушили до Президентського палацу. Маніфестанти прапори Польщі, Національного руху та ККП, а також транспаранти та щити з заликами: «Зупинити зміну етнічної структури Польщі», «Досить грабувати (поляків) під приводом допомоги постраждалим», «Тут Польща, а не Укрополь», «пРезидент, ти вже отримав орден Бандери?»

Також демонстранти виголошували гасла: «Ми слуги польського народу», «Тут Польща, а не Укрополь», «Стоп масовій імміґрації», «Велика Польща – католицька», «Праця в Польщі для поляків», а також «Знайдеться кий на бандеровський рий (рило)». Лунало також: «Геть з Унії Европейської!», «США – імперія зла!» та «Бандеровський ПіС». Останнє стосується владної нині політичної партії в Польщі.

Перед президентським палацом слово тримав депутат Ґжеґож Браун. Він зазначив, що мрією політиків, які стоять на чолі польської нації є створення якогось цілковито нового державного утворення.

– Мрія чинного президента (...) – «щоб не було кордону» між нами, поляками та українцями. Він (президент) повторював, що сподівається, же цього кордону «насправді не буде». І це дуже небезпечно, – сказав Браун.

Ґжеґож Браун підкреслив, що зараз поляки зазнають дискримінації у власній країні з боку свого уряду, бо цьому контексті проєктувати якесь нове державне утворення і креслити якісь абсолютно нові лінії кордону – це просто дуже небезпечно.

– Турбуємося тут про захист всіх наших співвітчизників – як в країні, так і за її межами, – зазначив депутат. – Важлива не лише національна безпека, але й життєва та соціальна безпека, бо зараз поляки є спільнотою, але не завжди нацією: людьми другого чи третього ґатунку для прибирання снігу, з точки зору влади.

Він наголосив, що правителі мають спочатку перейматися справами Польщею та поляків, а сама акція проводиться заради того, аби вплинути на урядників країни, «щоби Польща була польською».

Кшиштоф Босак також знову взяв слово, звітуючи про засідання Ради національної безпеки, в яких він брав участь у Президентському палаці.

– Кожного разу, коли я слухав виступ президента, у мене складалося враження, що насправді він позиціонував себе на міжнародному форумі більше як посол України, аніж як президент Польщі. Більшість його послань стосувалися того, що відбувається з Україною, на Україні та її відносин з іншими країнами світу, а не того, що дотичить самих поляків і Польщі – це свідомий вибір, підтриманий усім політичним класом, окрім Конфедерації.

Депутат Босак також запропонував орґанізувати таку демонстрацію перед Президентським палацом, коли там буде наступне засідання РНБО, щоб ці вимоги донести до ширшого ґрона виборців та політиків.

– Нехай вони теж побачать, що поляки також мають свої очікування щодо того, що буде відбуватися в Польщі, а не тільки в Україні, Брюсселі чи Вашингтоні, і вони стоять тут, щоб вимагати конкретних речей. Наприклад, якщо ми найкращі в допомозі Україні, то, може, нехай, до холєри, розблокують ті ексгумації! (…) Ми тут поляки, ми представляємо польські інтереси, польський спосіб мислення. Ми маємо право сперечатися, як ця польська рація стану є визначена. У нас є свої погляди на це і ми від них не відмовимося! – сказав Босак.

Під кінець виступу депутат Ґжеґож Браун наголосив, що зараз робляться спроби використати прекрасні польські традиції багатовікової давнини, щоб виправдати, зокрема, свідому «політику зміни населення».

– (Нинішня влада в Польщі) використовує сентименти польських патріотів, щоб їх побороти. І ми цього не допустимо! Зупиніть українізацію Польщі! – сказав Ґжеґож Браун.

Він також наголосив, що вже цієї осені запрацюють певні правові механізми, які можуть за короткий час призвести до зміни структури населення та обрисів польських громадян, котрі набувають прав, а за цим підуть наступні вимоги.

– Оскільки вони (біженці з України) набувають прав у соціальній сфері, то скоро потягнуться до політичних прав. А на наступних виборах до органів місцевого самоврядування візьмуть участь нові виборці, які навіть ще не матимуть польського громадянства, бо запрацює закон евроколхозу і (чужоземних) мешканців на місцях околиць запрошуватимуть до голосування. А потім настануть парламентські вибори, коли багато людей, які приїхали до Польщі як втікачі від війни, матимуть автоматичний доступ до процедури отримання громадянства, яка є скандально легкою у Польщі, – підсумував депутат Браун

Треба так очікувати, що наступних вихідних подібна акція відбудеться в одному з інших великих міст Польщі.

Докладно про подію можна подивитися з відеорепортажів понижче:

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР