Першу Закарпатську сіль обіцяють за п'ять місяців – готують бурові майданчики

26 вересня 2022

До Буштинського родовища будують під’їзну дорогу, закупили обладнання для глибокого буріння та розмічають бурові площадки.

Розробка соляного родовища у Буштинській громаді має державне значення та перебуває під особливим контролем керівництва країни.

Після попередніх геологічних досліджень тут виявили колосальний соляний пласт, котрий починається на глибині 35 м. Прогнозують, що при розробці соляного родовища в Буштинській громаді тут зможуть добувати до 150 тисяч тонн солі на місяць методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі.

Про це повідомив голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита після візиту на родовище разом із заступником керівника Офісу Президента Кирилом Тимошенком.

Роботи з підготовки родовища до промислового видобутку солі тривають уже кілька місяців – у межах інвестиційної угоди з ТОВ  "КАТІОН ІНВЕСТ". Наразі тут тривають інженерні роботи з будівництва під’їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників та інше. Водночас закупили сучасне обладнання для глибокого промислового буріння.

Під час доповіді заступнику керівника ОПУ представник  "КАТІОН ІНВЕСТ"  повідомив, що за попередніми розрахунками вже через 5 місяців добудуть першу сіль. Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Зараз потреба в технічній солі – до 450 тисяч тонн на сезон.

Кирило Тимошенко зазначив, що через бойові дії на Донеччині зупинилося держпідприємство  "Артемсіль", яке забезпечувало 100% потреби України.

Саме тому для виконання окремих завдань щодо покриття продовольчої безпеки країни долучили Закарпаття, яке має відповідні ресурси та потенціал.У середині серпня заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький заявив, що Закарпаття може стати найпотужнішим виробником солі в Україні, адже запаси корисної копалини в межах ліцензійної ділянки родовища становлять майже 76 га.

На Закарпатті поблизу селища Буштино знайшли родовище солі, яке може забезпечити 100% потреб України.