Ситуація на ринку праці області суттєво поліпшилась – Львівська ОВА

26 вересня 2022

Окремі складові на ринку праці Львівщини вже зрівнялись з показниками довоєнного часу і досягли найкращого рівня в Україні.

Відомо, що 36 тисяч суб'єктів господарювання, які працюють на території Львівської області працевлаштовують в себе працівників. Кількість найманих робітників ще не дотягує до довоєнних показників, однак активно до цього наближається. Станом на 23 вересня на Львівщині є 492 тисяч працевлаштованих. 

Про це під час брифінгу повідомив директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

За словами Куйбіди, на збільшення показників впливає інтеґрація переміщених підприємств у ринкове середовище Львівщини.

– Попри міграцію людського капіталу, підприємства релокуються, інтеґруються в нашу економіку. Загалом є 207 перевезених підприємств, з яких 144 вже працюють та утворили понад 5 тис. робочих місць. На перший погляд, цифра не є великою, але ми боремось за кожне робоче місце, – заявив він. 

Аспекти, які вплинули на покращення ринку праці в умовах війни:

– бізнес зрозумів, що він мусить бути активним і працювати

– держава зрозуміла, що бізнес треба підтримувати як і регуляціями від уряду, так і живими грошима

– увага іноземних партнерів до українського бізнесу – експортом в європейські країни ми нарощуємо потужності

Варто зазначити, що середня заробітна плата в області наближається до показника в 10 тисяч, це на тисячу більше, ніж минулоріч.

– Ситуація на ринку була критичною в перші 2 місяці, тобто впродовж березня-квітня. Ситуація була доволі складною, особливо з точки зору співпраці з роботодавцями щодо подачі заявок на вакансії тощо. Ринок завмер, ніхто не розумів, що відбуватиметься далі.  Але більшість роботодавців все-таки зберегли свої колективи, бо заручились підтримкою від держави, – зауважив директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк.

Якщо порівнювати кількість безробітних, орієнтуючись на співвідношення кількості охочих отримати роботу до кількості вакансій, то на Львівщині – два безробітних на одне робоче місце. Наразі це найкращий показник в Україні. 

Зазначимо, Львівська обласна служба зайнятості опублікувала близько 3400 відкритих вакансій.

Серед них найбільш популярні столяри із зарплатою від 6500 грн до 20 тисяч грн; слюсарі з максимальною оплатою праці в 20 тис грн; кухарі з оплатою від 6500 грн до 14 тис грн, в залежності від обов'язків та місця роботи; швачки з максимальною оплатою праці до 20 тис. Також медсестри, лікарі, водії, музичні керівники та касири.

Весь список актуальних вакансій можна переглянути тут.