24 вересня 2022

В Мукачеві, прямо під відомим замком Паланок відкрився меморіальний будинок-музей засновника Закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі. Відкриття приурочили до дня пам’яті художника, 19 вересня. Поява музею відбулося за підтримки, зокрема, й Угорського Уряду.

Поширити / зберегти:

Розташований будинок-музей у батьківській хаті художника, на вулиці Ерделі, 22. Тут була його майстерня. Ідея відкриття будинку належить художнику Аттілі Копріві.

— Ім’я Ерделі настільки відоме, що про нього не треба багато розказувати: є Закарпатська художня школа, яку він створив, є художники, яких Ерделі вчив, як Володимир Микита, який досі працює в Ужгороді. Тож ми хотіли створити тут не просто музей, а мистецький культурний хаб, — сказав він.

У своєму виступі художник, доцент Закарпатської академії мистецтв Аттіла Коприва, якому належить ідея меморіального будинку-музею Ерделі та який доклав чималих зусиль, щоб свій проєкт-мрію реалізувати в життя, зазначив, що з самого початку хотілося, щоб батьківський будинок Ерделі в якому художник жив з шести років, став багатофункціональною історичною спорудою: музеєм, майстернею, виставковою залою, творчим осередком для зустрічей та пленерів, мистецьким хабом, який об’єднуватиме відомих митців сучасності, молодих художників та студентів мистецьких вузів, а також популярною туристичною локацію.

Будинок, у якому ще донедавна жили родичі художника, було виставлено на продаж.

У 2019 році згідно з рішенням Угорського Уряду про формування центрів угорської культури, його придбала компанія ТОВ «Захід Фінанс Груп» (директор Йосип Торпої).

Після цього керівник ГО «Асоціація Збереження та Розвитку Мистецтва і Культури Карпатського Регіону» Атілла Коприва розробив концепцію відновлення Будинку Творчості Адальберта Ерделі, на основі якої архітектурна компанія «Архбудконсул» підготувала детальну проєктну документацію. У травні 2021 року розпочалися ремонтні роботи.

Головною метою проєкту було відтворити автентику, тогочасний побут, дизайн інтер’єру. Тому основна увага була приділена вивченню документів, фотографій, ранніх малюнків та картин Ерделі, адже багато часу художник проводив саме у майстерні, а також на локаціях під Мукачівським замком.

За словами Атілли Коприви, автентичний вигляд будинку не відтворювали, тому що він кілька разів перебудовувався.

– Ми вирішили зробити просто копію паланківської хати. Стіни зберегли, вибрали в районі підходящий дах, взяли його за основу і будинок гармонійно вписався в навколишній масив, – пояснив автор концепції.

У Будинку творчості Адальберта Ерделі розміщенна постійна експозиція репродукцій найвідоміших картин. Оригінальними є рукописи, телеграми, рисунки, листи та інші особисті речі художника, повідомляє Obriy.news.

Також в приміщеннях знаходяться деякі старовинні меблі, які належали батькам митця. Інші предмети докуповувалися в антикварних магазинах, щоб створити атмосферу інтер’єру Мукачева кінця ХІХ ст.

На другому поверсі в мансардному приміщенні створено простір для поселення митців, які приїжджатимуть на різні культурні заходи.

Проте ще з літа будинок Ерделі став прихистком для творчої родини донбасівців. Зокрема, зараз в одній із гостьових кімнат проживає родина художника Олександра Жильцова, який двічі тікав від війни: спочатку з Донецька до Києва, а в цьому році вже з Києва до Мукачева.

Художник вже створив тут серію робіт, яка й була представлена увазі відвідувачів на другому поверсі будинку.

На відкриття Будинку творчості Адальберта Ерделі були запрошені голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, голова Загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег Оскар Шестак, ґенеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йозеф Бочкай, очільник Департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук, художники, представники духовенства та громадських організацій.

Володимир Чубірко привітав мукачівців та всіх закарпатців з появою нової культурної та туристичної родзинки краю. Він подякував усім причетним за розробку ідеї та її реалізацію.

– Це дуже гарна і потужна сторінка нашої закарпатської історії живопису. Дякую Йосипу Торпої, Атіллі Коприві та всім причетним, які знайшли сили і відкрили цей будинок у такий непростий для України час. Адальберт Ерделі прославив наш край, був справжнім патріотом своєї землі, показав, що Закарпаття – це Европа і, безумовно, заслуговує на пошану. Бажаю Будинку багато гостей, цікавих заходів і нехай він стане ще одним чудовим творчим осередком митців з усіх куточків світу, – сказав Володимир Чубірко.

– Впевнені, що меморіальний будинок-музей видатного художника, який розташований під Мукачівським замком «Паланок» на вулиці Ерделі, 22 – стане гарною локацією як для туристів так і самих мукачівців, – зазначив в себе на сторінці Мукачівський відділ культури та молодіжної політики.

Світлини: Наталія Рибар, Тетяна Когутич, Мукачівський відділ культури,

Поширити / зберегти:

Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР