З російського полону повернули двох жінок з Тернопільщини

22 вересня 2022

Одна з них – парамедикиня, відома як "Пташка" з "Азовсталі". Друга – колишня випускниця Тернопільського медичного університету.

З російського полону повернули вагітну медикиню з Рівненщини Мар’яну Мамонову. Жінка – випускниця Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського. Це розповіла речниця університету Яніна Чайківська.

Медикиня Мар'яна Мамонова перебувала у полоні РФ з 4 квітня. З початку повномасштабного російського вторгнення вона служила в Маріуполі, до рук окупантів потрапила, коли рятувала військових та цивільних в оточеному місті, йдеться на сайті Суспільного.

Жінка була вагітною. Як розповідали її батьки, народити Мар’яна має наприкінці вересня. Мешкає родина у Млинівській громаді.

21-річна Катерина Поліщук вчилась у Тернопільському мистецькому фаховому коледжі. Випустилась з відділення співу у 2020 році. У коледжі її впізнали, коли на початку травня захисник Маріуполя виклав у соцмережі відео, на якому дівчина зі зброєю, у підземеллі "Азовсталі", співає патріотичну пісню.

Після закінчення коледжу дівчина працювала в Києві у мотошколі. Тоді почала волонтерити й пройшла медичні курси. Катерина працювала у військовому госпіталі на Луганщині.

З листопада 2021 року вона в складі "Госпітальєрів" була на Донеччині. Надавала медичну допомогу як парамедик військовим і цивільному населенню, повідомляє Суспільне.

Мати парамедикині Каті, відомої як "Пташка" з "Азовсталі", прокоментувала повернення дівчини з російського полону.

– Дякую, що всі підтримували, що молилися, чекали зі мною разом. Добре, що вона потрапила до важливих під час обміну. Нам довелося трішки менше чекати, бо ще там багато залишилося. Я вже говорила з донькою. Вона так, як після полону, вона весела, бадьора, вона духом не падає. Ще не має інформації про зустріч, – каже пані Світлана.