У Польщі вирівняють зарплати іноземців та поляків

22 вересня 2022

Польське Міністерство сім’ї та соціальної політики готує зміни, які покращать умови працевлаштування іншоземців у Польщі. Звісно, це робиться не з гуманітарних міркувань: в багатьох галузях Польщі вже давно бракує робочих рук – насамперед українських.

А з появою мільйонів біженців з України постало нагальне питання їх прискореного «заваблення» залишитися в Польщі і не повертатися до України навіть після повного й успішного завершення війни.

Вирівнювання зарплат для біженців з корінними поляками покликано стати добрим стимулом для такого рішення в думках переселенців з України.

Тож основним завданням нововведення буде вирівняти заробітну плату поляків та іноземців, що займають однакові посади, повідомляє InPoland.net.

Також урядові зміни мають на меті зменшити бюрократію, коли керівник приймає рішення взяти на роботу іноземця, який не є громадянином однієї з країн ЕС.

Відповідні зміни вже розробляють у Міністерстві сім’ї і соціальної політики. Для пришвидшення процедури працевлаштування у міністерстві розглядають процес цифровізації працевлаштування. Такі зміни дозволять зменшити черги у відповідних державних установах та зекономити час.

Одне з нововведень — це скасування процедури “оцінки” ринку праці.

Тобто, роботодавцю не треба буде уточнювати інформацію у голови повітового відділу праці, чи немає претендентів на цю вакансію серед місцевого населення.

Проект МСіСП передбачає, що зарплати працівників, які не є громадянами країн ЕС, не повинні бути нижчими, ніж у громадян Польщі, за умови виконання однакової роботи.

Контроль над дотриманням нових вимог буде покладено на повітові органи влади.

До того ж буде перевірятися, щоб заробітна плата іноземця не була меншою за середню зарплату на певній посаді в реґіоні.