У лісах Закарпаття з'явилися червонокнижні зубри

21 вересня 2022

Такий красень-велетень час від часу з'являється у лісі Ужанського національного природного парку.

Про появу червонокнижних зубрів на теренах Закарпаття повідомляє Ужанський національний природний парк, передає Espreso Zahid.

Зубр – найбільший за розмірами звір фауни України, вага якого може досягати 900 кг, але через надмірне полювання почав зникати зі списків нашої фауни ще до початку XVIII століття.

– Вид рятує розпочата в 60-х роках XX століття реакліматизація, і сьогодні його вільно живучі популяції присутні в Білорусії, Латвії, Литві, Польщі, Словакії і в Україні. Представник порожнисторогих Bovidae зубр Bison bonasus історично проживав в Ужанській долині, а тепер окремі особини періодично заходять на територію парку з Польщі і Словакії, де реалізується програма реакліматизації зубра, – додають у пресслужбі парку. 

Зубр занесений до всіх видань Червоної книги України і має статус "зниклий у природі". У Червоному списку МСОП і Червоній книзі Карпат віднесений до категорії "вразливий" (VU).

На ФБ‑сторінці парку краяни переймаються, щоби ця вістка не привабила ласих браконьєрів. Не в останню чергу і через точне місце появи рідкісної тварини не повідомляється.