Хотілося більше – у Чернівцях погодили одну назву вулиці на честь румунського діяча: як відреагувала етнічна спільнота

22 вересня 2022

У Чернівцях планують перейменувати одну вулицю на честь румунського діяча Іона Сбієри. Раніше румунська спільнота пропонувала назвати понад 30 вулиць на честь відомих науковців, медиків, політиків та культурних діячів своєї громади.

У міськраді Чернцівців планують перейменувати вулицю, названу на честь російського прозаїка та лавреата Сталінської премії Алєксєя Новикова-Прибоя на честь Іона Сбієри.

Проєкт рішення про перейменування понад 50 вулиць оприлюднили на сайті міськради.

Це – член-засновник Румунського академічного товариства, адміністратор бібліотеки Буковини, наставник румунського поета Міхая Емінеску.

Румунська спільнота хотіла б, аби більше вулиць назвали на честь румунських діячів. Про це коментарі Суспільному сказав голова чернівецького обласного товариства румунської культури імені Міхая Емінеску Василь Бику:

– Зрозуміло, що хотілося більше. Як-не-як у румунський період було багато діячів, які також залишили свій слід в історії. Дякую за те, що хоч щось перейменували".

У червні на громадських обговореннях представники румунської спільноти запропонували назвати вулиці на честь колишнього мера міста, який має звання Праведника Світу за порятунок євреїв на Буковині; художника, який розмалював та відновив десятки церков; мовознавця родом з Магали, який був професором Паризького та Лондонського університетів; засновника місцевого лялькового театру.

Більшість з переліку, який надала румунська громада, сприяли розвитку Буковини. Але є такі, яких цінують у румунському національному просторі, водночас вони пов’язані з антиукраїнською діяльністю. Зокрема це Янку Флондор та Євдоксій Гурмузакі.

– Ми подали людей, які на наш погляд щось зробили для міста, для нашого краю, для нашого етносу, для румунів і не тільки для румунів, — каже Василь Бику.

У Чернівцях понад 200 вулиць та провулків вирішили перейменувати через зв'язок назв з Росією та Радянським союзом.

Нові назви вулицям даватимуть поетапно, враховуючи думку чернівчан. Перейменувати вулиці на честь інших румунських діячів Буковини, зокрема Траяна Поповича, можуть пізніше. Про це на сторінці у Facebook повідомила членкиня топонімічної комісії Ганна Скорейко.

– Чому частина великих славних імен залишилася на другий етап? Бо перевагу віддали чернівецьким героям, які загинули, захищаючи Україну, нас з вами сьогодні. Які поклали своє життя у страшній і кривавій війні, яку розв'язала на нашій землі Росія, — написала Скорейко.

Остаточне рішення про перейменування приймуть на сесії міськради.