Польська «щедрість» за фактом – відгук біженки з України в Польщі

19 вересня 2022

Цікавий відгук написала біженка з України, яка вже тривалий час, як опинилася в Польщі. Свій коментар пані залишила в одному з відеоблоґів, де розглядалося питання про зростання цін на винайм житла – насамперед: для українських біженців в Польщі. Саме доволі інформаційне відео пропонуємо подивитися понижче, але спочатку – отой згаданий комент.

Авторкою допису є Олена Пшеничук. Дісталося в її коментарі на горіхи й київській владі, яка останнім часом більше дбає за Польщу, а не про своїх громадян, що опинилися в скруті. Далі – пряма мова без купюр.

Спочатку війни, коли я приїхала до Польщі, думала, що поляки дійсно такі щедрі та добрі, якими їх "висвітлили" в новинах на увесь світ. Що вони прийняли наших біженців до своїх домівок безкоштовно...

І яке ж було моє здивування, коли я дізналась, що власникам виплачується 40 злотих за одну прийняту у себе особу!

[тобто за місяць за одну прийняту особу поляк‑господар отримує в середньому 1200 злотих. Для порівняння: середньостатистична сім'я з 2 дорослих і 2 дітей споживає комунальних послуг щомісяця на 500‑700 злотих. – прим. ЗУНР]

Поляки набрали собі багатодітних сімей, щоб добре на них заробити!(( Деякі (не всі) ще й встигли здерти кошти за житло із самих українців, поки ті не знали про ту Програму...

А пізніше, поляки показали тим сім'ям, за які платила держава, на двері, бо програма та була розрахована на два місяці!

Далі: Польща отримала нову робочу силу — жінок з дітьми. У зв'язку з тим, що приїхало дуже багато "нової" сили... поляки стали платити українкам менше за годину праці аніж до війни на 1-2 злотих, приховувати те, що вони не сплачують податок, але Брутто та Нетто були різні...

Деякі жінки, були змушені віддати дітей у польські школи та дитсадки, а це — ще один варіант "виростити" молоде покоління під стандарти Польщі.

Житло: мамам які виховують самі дитину/дітей, житло здавати не хочуть.

В анкетах питають: чи має намір до вас приїхати батько чи матір? Напевно для того, щоб старенькі сиділи з внуками, а молоді жінки працювали за копійки на важких роботах та мали змогу оплачувати житло.

Але розкажу як я особисто (в Україні була рієлтор) бачу що буде далі: війна ще не закінчилась, а українки з дітьми вже повертаються додому. А це значить, що кількість українських працівниць-жінок в Польщі, скоротиться. Тому, коли вже не буде кому працювати...поляки будуть змушені підняти ЗП!

І в основному, жінки будуть шукати роботу із житлом коштом підприємств. Тому, попит на оренду квартир зменшиться і ціни теж впадуть. А от комунальні...вони і в Україні не безкоштовно!

І зростає електроенергія в той час, коли "ми" її надлишок продаємо за кордон. Те саме із соняшником, олією, зерном і т.д...

На заключення скажу тільки одне — повертайтеся ті, хто не бачить своє майбутнє в Європі, та відбудовуйте свою країну; не будьте сторонніми спостерігачами за владою — беріть участь в управлінні своєю країною; контролюйте куди йдуть ваші податки та ДОНАТИ; будуйте свою економіку України!

І дійсно, тоді Польщі буде їздити до нас на заробітки як до Германії! І ми будемо вдячні кожному поляку хто допоміг від чистого серця, але, ми для заробітчан із Польщі, створимо кращі умови ніж в їхній країні, бо ми не станемо притісняти інші народи, за половим чи расовим признаком!

В нас, для розвитку нашої Держави, є всі ресурси! Потрібно тільки йти своїм власним курсом та не піддаватися на умови Європи — проводити гей-паради...

Ми — народ своєї вільної країни, маємо розібратися з нашими олігархами самі, а не за допомогою інших держав!

Кому не подобається жити в Україні, виїжджайте в Россію, Польщу, Канаду та інші країни, як це роблять у всьому цивілізованому світі мирні люди! Не потрібно кликати "на допомогу" людей із зброєю!

Кожен має право вибору де і як йому жити!

Люди, схаменіться! Пани чубряться, а у холопів лоби тріщать!

Невже ви не бачите, що ви просто "гладіатори" на арені... для задоволення олігархічних структур! Все буде добре, віримо в краще майбутнє для наших людей!

[кінець цитати]

Попри дещо мітинґове та емоційне завершення допису, загалом дописувачка доволі чітко зазначила, як то кажуть, і першопричини, і наслідки.

Ну а про нинішній стан справ з житлом в Польщі – докладніше запрошуємо ознайомитися з відео, під яким і було знайдено коментар пані Олени, що повижче: