Закарпатцеві, який полишив перехідників закордон помирати в засніжених горах – загрожує ув'язнення

15 вересня 2022

Мешканцю Рахівщини інкримінують незаконне переправлення групи «ухилянтів», що завершилось смертю одного з них.

В пресслужбі Закарпатської обласної прокуратури розповідають, що мешканець с. Середнє Водяне налагодив механізм втечі за кордон військовозобов’язаних чоловіків через гірську місцевість.

Так, на початку квітня він за 8000 доларів США пообіцяв охочим визволитися з призовного кріпацтва незаконно потрапити до Румунії через г. Піп Іван Мармароський, довідувалося Mukachevo.net.

Проте, через складні погодні умови спільник переправника не став супроводжувати осіб безпосередньо до лінії кордону, залишивши їх у горах і надавши вказівки щодо подальшого напрямку руху.

Як наслідок, один чоловік – мешканець Києва – загинув, а інший дістав обмороження. Ще двох подорожніх прикордонники затримали.

Але двом з шести чоловіків таки вдалося потрапити до Румунії.

Організатору небезпечної подорожі правоохоронці інкримінують скоєння злочину за ч. 3 ст. 332 КК України — Організація незаконного переправлення групи осіб через держкордон з корисливих мотивів.

Якщо провину закарпатця доведуть, то йому може загрожувати до 9 років ув'язнення.

А якби допомагав задурно – то корисливих мотивів би вже не було.

З іншого боку, навіть новина про ймовірність загибелі – не зупиняє все більше й більше чоловікам не миритися зі свої кріпацьким становищем.