Відновлення пам'ятника Воробкевичу в Чернівцях: коли планують провести повторний конкурс

11 вересня 2022

Повторний конкурс на облаштування пам'ятника буковинському композитору Сидору Воробкевичу планують провести на початку 2023 року за умови фінансування. Якщо не вдасться провести конкурс – доопрацьовуватимуть одну з попередніх пропозицій.

Про це йдеться у відповіді департаменту урбаністики Чернівецької міської ради на запит Суспільного.

Для проведення повторного конкурсу планують встановити преміальний фонд у розмірі 150 тисяч гривень (у попередньому було 65 тисяч гривень). Вартість облаштування пам'ятника визначатимуть на етапі проєктування.

Якщо повторний конкурс не проведуть, розглянуть проєкт, який зайняв друге місце на попередньому конкурсі у червні 2022 року. Тоді переможця конкурсу не обрали.

Пам'ятник планують розташувати у сквері навпроти центральних корпусів Чернівецького національного університету, де раніше він був. У серпні 2021 року депутати підтримали петицію про відновлення пам'ятника саме у цьому сквері.

 

ДОВІДКА

– У червні 2021 року пам'ятник Сидору Воробкевичу прибрали зі скверу навпроти головного корпусу національного університету під час реконструкції. Сквер облаштували за гроші, які отримали від меморандуму забудовників.

– Погруддя демонтували та передали на зберігання. За словами керівника департаменту урбаністики Андрія Тимофійчука, погруддя з гіпсу в сквері було макетом основного, розташованого на вулиці Воробкевича. Через це він не віднесений до переліку пам’ятників монументального мистецтва.

– Чернівчанин Тарас Халавка зареєстрував петицію про збереження пам'ятника Воробкевичу. Вона набрала потрібну кількість голосів. Депутати міськради Чернівців підтримали петицію.

– Сидір Воробкевич — буковинський письменник, композитор та засновник "Українського Народного Дому у Чернівцях".

На світлині: пам'ятник до знесення.