Польська політика асиміляції працює – українці скуповують квартири у Польщі

10 вересня 2022

Минулого року громадяни України купили в Польщі на 59% більше квадратних метрів, ніж у 2020 році. Купівлі житла сприяє відсутність формальних вимог.

У 2021 році українці купили в Польщі 244 939 квадратних метрів житла. У 2020 – 154 216 квадратів, а 2018 – 109 587 квадратних метрів. Такі цифри оприлюднило Міністерство внутрішніх справ та адміністрації, повідомляє biznes.newseria.pl.

Середній метраж помешкання, яке купили громадяни Україні в Польщі, 60 квадратних метрів. Тобто це близько 4 тис. квартир. Лідером є Варшава.

Транзакції з нерухомістю виглядають досить легко. Так, дозволів не вимагає придбання іноземцем:

– окремої квартири, можливо разом з гаражем або добудовою в квартирі з функцією гаража

– нерухомості за умови, що він проживає в Польщі не менше 5 років (враховуючи від дати надання дозволу на постійне проживання або дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу)

– нерухомості, якщо іноземець є чоловіком/дружиною громадянина Польщі та проживає в ній не менше 2 років (з дати надання йому дозволу на постійне проживання або дозволу на перебування довготермінового резидента Європейського Союзу), а придбане майно має бути частиною спільної сумісної власності подружжя.

Зрозуміло, що політику заохочення до переїзду в Польщу українців ця держава почала впроваджувати задовго до 24.02.2022.

Тож не дивно, що нерухомість українці там щороку викуповують більше і більше, переносячи туди осередки свого життя.

З початком же війни в Україні утримувати українців стало польській владі ще легше. І масовіше.