Є дефіцит: у Рівному лікарі та волонтери закликають здавати кров (ВІДЕО)

9 вересня 2022

У Рівному виникла потреба у постійних донорах крові. Вона життєво необхідна пацієнтам після складних операцій, онкохворим, людям із сильними опіками, кажуть у Центрі служби крові. Лікарі та волонтери пояснюють: якщо у перші дні повномасштабної війни кров здавали масово, то зараз потреба знову є актуальною.

Військовослужбовець Геннадій Владика отримав опіки на передовій. Він разом із побратимами потрапив на вороже мінне поле, коли брали штурмом селище Новодонецьке.

– Поламало праву сторону, вогнем руки попекло і вухо, трохи ліву сторону. Я отямився аж у Дніпрі. По документах побачив, що мене і в Курахове завозили, і в інститут Мечникова. Я цього не пам'ятаю. Прокинувся, прийшов так більш-менш у себе, вже у восьмій лікарні у Дніпрі, — розповідає Суспільному військовий.

Зараз Геннадій Владика готується до виписки, планує повернутися додому на Кіровоградщину. Цьому передувало кількамісячне лікування, попереду — тривала реабілітація.

Лише у Рівному лікарі зробили військовому близько двадцяти переливань плазми крові та до п'яти переливань еритроцитів, розповідає лікар опікового відділення обласної лікарні Петро Соловей. Пацієнти. яких привозять з фронту, тут постійно потребують переливання крові.

– Військові найбільше потребують. Скажімо, три до одного — потреба на сьогодні. Але все може змінитися у будь-який момент. Цивільні теж надходять із важкими опіками — одразу виникає гостра потреба в крові. Тобто день на день не приходиться і потреба ця увесь час коригується. Але вона дійсно є, — каже Петро Соловей.

Лікар пояснює, що переливання крові та її компонентів потребують не лише пацієнти опікового відділення, а й онкохворі, люди після операцій тощо.

Керівниця благодійного фонду Скарбниця Надії Мар'яна Рева опікується дітьми з відділення онкогематології, тому добре знає про потребу у донорській крові. Волонтерка розповідає, що найважливіше — здавати кров регулярно, адже її запаси постійно вичерпуються.

– У Рівному лежать люди (це і військові, і цивільні люди), яким потрібно переливати кров. Ситуація не критична, не така, щоб там аж сьогодні сто людей приходили на станцію переливання крові. Але ми дуже просимо рівнян по одному, не в авральному режимі, але планово приходити здавати кров, ставати донорами, — розповідає Мар'яна Рева.

Людину, яка приходить здавати кров вперше, проконсультують лікарі. Серед обмежень для донорів — обов'язкове повноліття, відсутність операцій та татуювань, зроблених упродовж року.

– Якщо людина здорова, не приймає ніяких ліків, особливо антибіотиків. Упродовж дня до здачі крові не варто їсти жирного, упродовж трьох днів відмовитись від спиртного. І підходити на станцію переливання, там лікар додатково обстежить, проведе анкетування і тоді допустить до здачі крові, — уточнює Мар'яна Рева.

Закликає рівнян ставати донорами крові і військовий Геннадій Владика. Боєць нагадує, що таким чином люди рятують життя інших українців.

– Це життєво необхідно. Потрібно здати, бо якщо не здадуть кров, то хтось помре, — каже військовослужбовець.