На Львівщині виготовили перші бронежилети для евакуації дітей (ВІДЕО)

9 вересня 2022

На Львівщині виготовили першу партію бронежилетів, призначених для захисту дітей під час евакуації з гарячих точок. Спецжилети мають захищати від небезпечних уламків і пістолетних куль. Вони легкі та вже пройшли необхідні випробування. Усі бронежилети йдуть в комплекті з захисною каскою. Перші 30 штук вже передали до органів ювенальної превенції, які координують евакуацію школярів з прифронтових регіонів.

Анжеліка – дев’ятирічна школярка з Харкова. Разом з батьками на початку війни вона рятувалася з-під обстрілів. Виїжджали з міста, коли його активно обстрілювали ракетами.

– Був такий якийсь більш-менш тихий ранок і чоловік каже: "Все, збирай документи, ми їдемо". Ну ми поїхали. Бронежилетів в нас, на жаль, не було. Були постріли, ну ми якось виїхали. До Львова ми їхали чотири дні, — каже Мар'яна Чугунова.

Тепер для дітей, яких евакуйовують з гарячих точок, на Львівщині створили спеціальні бронежилети. Вони вже пройшли необхідні випробування.

– Взяли всі технології військового бронежилету, зробили його із всіх матеріалів для військового бронежилету, але зручним для дітей та таким, що виділяється на фоні інших людей. Зі спеціальними кишеньками для номеру телефону та імені батьків, для спеціальних знаків від Національної поліції та наклейки "Діти". Ручка для евакуації, світловідбивні стрічки", — каже заступник голови правління Львівського оборонного кластеру Юрій Федоров.

Бронежилети призначені для дітей віком від 5 до 14 років. Один такий жилет важить до двох кілограмів.

– Балістичною основою є надвисокомолекулярний поліетилен, багато шарів такого матеріалу. Це найпрогресивніший матеріал для бронезахисту, який нам відомий наразі у світі. Це найлегший матеріал і він захищає від пістолетних куль. Але, як ми розуміємо, це не основне його завдання. Він також захищає від уламків, — каже Юрій Федоров.

Перші 30 штук вже передали ювенальній превенції. Загалом в оборонному кластері мають виготовити 500 дитячих бронежилетів. А поки що ще шукають партнерів, які могли б надати захисні каски малих розмірів.