Переносні пічки для ЗСУ з віршами Ліни Костенко виготовляють на Прикарпаттю

8 вересня 2022

Так звані «буржуйки» з віршами Ліни Костенко та патріотичними гаслами виготовляють для українських військових ковалі у селі Крилос на Івано-Франківщині. Гроші на матеріали для пічок зібрали парафіяни місцевої церкви Успіння Пресвятої Богородиці.

На передову планують передати 30 буржуйок, розповідає кореспондентці Суспільного власник кузні Борис Фіголь.

Пічки для бійців ковалі роблять щодня впродовж двох останніх тижнів. Раніше тут займалися лише художньою ковкою, однак, аби забезпечити солдатів теплом, освоїли нові навички, каже Борис Фіголь. Один п'єцик важить приблизно 50 кг. За день майстри виготовляють три.

– Солдати передали з передової розміри, які потрібні для бліндажів, щоб не було вище, нижче. Ми так з ними це узгоджували. На буржуйках, як декор, — надписи такі, щоб було приємно бійцям. Є слова Ліни Костенко, гасло "Слава Україні! Героям слава!", фраза "Добрий день, ми з України", тризуби є. Різні ідеї. Ми — творчі люди, стараємося, — розповідає власник кузні Борис Фіголь.

Зварювальник Василь Деркевич каже, такою буржуйкою можна не лише обігрівати приміщення, а й готувати на ній їжу.

– Якщо треба казан поставити — кришечка знімається і ставиться казанок на літрів 12, щоб готувати їсти. Якщо не треба готувати, то вона служить для підігріву їжі або для обігріву приміщення, — пояснює Василь Деркевич.

Собівартість однієї такої буржуйки — 5 тис. грн. Їхнє виготовлення, а також збір грошей на матеріали ініціювала парафія Успіння Пресвятої Богородиці у селі Крилос.

Парох церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Ярослав Жолоб розповідає, що першими гроші на пічки принесли діти.

– Ми їх називаємо волонтерами. Вони біля магазину підходили й казали, що збирають гроші на армію. Зібрали 4 тис. з копійками. Пізніше волонтери, які займаються бджільництвом, дали 20 тис. грн на ці пічки. І також на храмовому святі я оголосив, що маємо зібрати на таку добру справу, і люди пожертвували. У церкві ми зібрали 16 тис. грн. Звичайно, цих грошей нам не вистачає, і ми сказали, що будемо продовжувати цей збір, — розповідає отець Ярослав Жолоб.

Наразі ковалі передали військовим дві буржуйки та мають замовлення ще на 28 таких.