Справа про розстріли на Майдані: у Львівському апеляційному суді виступили родичі Героїв Небесної Сотні

8 вересня 2022

У Львівському апеляційному суді відбулись судові дебати. Йдеться про слухання у справі про розстріли людей у Києві на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Судове засідання відбулось у Святошинському суді столиці. Потерпілі давали свідчення через відеозв’язок.

На засіданні виступила донька Героя Небесної Сотні Миколи Дзявульського Оксана Саліванчук.

– Мій тато був учасником Революції гідності від перших днів. Бути осторонь він не міг. Він був вчителем. Він хотів майбутнього світлого для своїх дітей, — каже Оксана Саліванчук.

Враховуючи важкість злочину, донька Героя Небесної Сотні попросила для підсудних довічного ув’язнення, повідомляє Суспільне.

– Той клятий снайпер розумів, що просто поранивши його не зупинити, тому друга куля була в серце, яка розірвала всі внутрішні органи. Його смерть була важкою, але він помер з усмішкою на устах, тому що він зробив все, що міг для України. Він дуже любив життя, але Україна для нього була понад усе. І тому міра ув’язнення – довічне ув’язнення буде саме те, — додає Оксана Саліванчук.

Також свідчення давав батько загиблого Героя Небесної сотні Володимира Жеребного. Чоловік також вимагає для винуватців довічного ув’язнення.

– Кожен раз, коли ми приходимо на судові засідання ми, родини, напевно, по-новому переживаємо катування, бо інакше то неможливо назвати зі сторони підсудних, які цинічно, нахабно, дивлячись нам в очі...хоча би якась краплинка була в них совісті і співчуття, — каже Микола Жеребний.

Судова тяганина стосовно цієї справи триває вже восьмий рік. Наталія Дигдалович, дружина загиблого Героя Небесної Сотні, вважає, що справу штучно затягують.

– Терміни закінчуються і, можливо, ми повмираємо, нам буде цікаво, я не знаю на що вони сподіваються. Власне вже дуже багато батьків, дружин повмирали. Вони ніколи не дізнаються правди і, мабуть, тої справедливості ніколи не відчують, це дуже прикро, — каже Наталія Дигдалович.

На попередніх засіданнях прокуратура просила довічне позбавлення волі для п'ятьох колишніх співробітників київського полку "Беркут" — Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олега Янішевського, Сергія Тамтури та Олександра Маринченка.

Їх обвинувачують у перевищенні службових повноважень, теракті, перешкоджанні мирним мітинґам, умисному вбивстві та замаху на вбивство, розкраданні та приховуванні зброї після скоєння злочину.

 

ДОВІДКА

– Справа про розстріли учасників акцій протесту на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року щодо ексбійців "Беркута" надійшла до суду у 2015 році спочатку щодо двох обвинувачених — Павла Аброськіна і Сергія Зінченка. Згодом, у 2016-му році, цю справу об’єднали з обвинуваченням Олександра Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського і почали слухати спочатку.

– 29 грудня 2019 року відбувся обмін полоненими. В Україну повернули 76 осіб, яких тримали в полоні на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей. Україна видала 127 утримуваних осіб, зокрема п’ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах на Майдані.

– Київський апеляційний суд перед обміном звільнив з-під варти 3 ексберкутівців, обвинувачених у вбивстві 48 і пораненні 80 осіб на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. З-під варти відпустили Янішевського, Зінченка та Аброськіна.

– Суд також скасував домашній арешт двом іншим колишнім беркутівцям, обвинувачуваним у цій справі — Тамтурі й Маринченку. Їх усіх звільнили під особисте зобов’язання.

– Згодом адвокат Олександр Горошинський поінформував, що до Києва повернулися двоє ексберкутівців — Маринченко і Тамтура, яких передали до ОРДЛО в межах обміну утримуваних осіб.

– Маринченко і Тамтура заявили, що будуть і надалі брати участь у судових засіданнях у справі розстрілів на Майдані.

– 20 жовтня 2020 року Святошинський районний суд Києва оголосив у міжнародний розшук трьох ексберкутівців, обвинувачених у рамках справи щодо розстрілів на Інститутській у Києві в лютому 2014 року — Янішевського, Зінченка та Аброськіна. 25 листопада суд виділив матеріали щодо них до розгляду в окремому провадженні та зупинив його до розшуку цих 3 осіб.

– 19 травня 2021 року суд поновив провадження щодо трьох ексберкутівців.

– У червні 2021 року Святошинський районний суд столиці 2 червня дозволив заочний судовий розгляд справи про розстріли учасників акцій протесту на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Обвинуваченими у цій справі є ексбійці "Беркута" Павло Аброськін, Сергій Зінченко і Олег Янішевський. Суд також об'єднав це провадження зі справою проти двох ексберкутівців, які повернулись після обміну, а саме Олександра Маринченка і Сергія Тамтури.

– Вранці 5 липня розпочалося засідання у Святошинському суді, де вже кілька років слухається справа 5 ексберкутівців, яких звинувачують у розстрілах протестувальників на вулиці Інститутській 20 лютого. Сторони перейшли до дебатів

– 19 липня 2022 року у Святошинському районному суді столиці відбулися судові дебати — виступи потерпілих у справі про вбивства людей 20-го лютого 2014 року під час Євромайдану.

– 6 вересня у Святошинському районному суді Києва продовжились судові дебати у справах Майдану. На засіданні виступили двоє потерпілих — Святослав Колесников та Віталій Гуков.

Етноцид проти Галичан та Західно‑Українців взагалі – триває...