Володимир Бойко

На Сході України з 2014 року тривала незаконна військова операція

11 жовтня 2022

П’ять років тому тодішній голова Служби безпеки України Грицак, який впродовж року, з липня 2014-го по кінець червня 2015-го, керував АТО заявив, що ніяка АТО на Сході України не проводиться, оскільки, цитую виступ Грицака на брифінгу 11 жовтня 2017 року, «у СБУ немає засобів для керування антитерористичною операцією на Сході України, бо це, у першу чергу, армійська операція, яка потребує застосування сил і засобів, яких немає у Служби безпеки».

Про те, що на Сході без дозволу Верховної Ради і в умовах правового режиму мирного часу впродовж кількох років проводилась бездарна військова операція Збройних Сил України – це очевидно. Тож виникає запитання: чому Грицак та інші екс-керівники АТО (Крутов і Маліков) досі не потрапили на лаву підсудних?

Подібні армійські операції на території власної країни можуть проводитись виключно в умовах правового режиму воєнного стану, з дозволу парламенту й відповідно до ратифікованих Україною Женевської конвенції про захист жертв війни 1949 року та Додаткового протоколу 1977 року, що стосується жертв збройних конфліктів неміжнародного характеру.

Тому те, що коїлось на Сході України за часів Порошенка під виглядом правоохоронного заходу – це свідоме грубе порушення законів та звичаїв війни, юридичну відповідальність за яке має нести керівник Антитерористичного центру при СБУ (саме він очолює штаб АТО та керує антитерористичною операцією відповідно до Закону України «Про боротьбу з тероризмом») та його безпосередній начальник.

Джерело