Олег Хавич

Stop Mykola Hohol!

3 липня 2017

Звернення до Верховної Ради та Міністерства освіти щодо заборони в Україні творів російського імперського письменника Миколи Гоголя.

Останніми роками українська влада, і парламент зокрема, робить послідовні кроки до скорочення сфери функціонування мови агресора на території України. Зрозуміло, що основну увагу звернено на засоби масової інформації, які залишаються основним інструментом триваючої русифікації громадян України, та ввезення друкованої продукції з Російської Федерації. Проте не менш важливим є заборона в Україні творів російських письменників, які не визнавали існування української мови та України взагалі, причому насамперед — провідника російських імперських ідей Миколи (Ніколая) Гоголя.

Гоголь не просто всі свої твори написав російською — письменник послідовно виступав за русифікацію української землі, яка його породила. Ось що він писав царській фрейліні у 1844-му: “Нам потрібно писати російською: потрібно прагнути підтримки і зміцнення однієї, владичної мови для всіх рідних нам племен. Домінантою для росіян, чехів, українців і сербів повинна бути єдина святиня — мова Пушкіна, якою є Євангеліє для всіх християн”.

Саме Гоголя можна вважати основоположником ідеї про злиття українського народу з російським. У згаданому вище листі до російського імператорського двору письменник заявляв: “Сам не знаю, яка у мене душа, хохлацька чи російська. Знаю тільки те, що ніяк би не дав переваги ні малоросу перед росіянином, ни росіянину перед малоросом. Обидві природи надто щедро обдаровані Богом, і як навмисне кожна з них поодинці містить в собі те, чого нема в іншій, — явний знак, що вони повинні поповнити одна одну. Для цього самі історії їх минулого побуту дані їм несхожі одна на одну, щоб окремо були виховані різні сили їхнього характеру, щоб потім, злившись воєдино, створити щось найдосконаліше в людстві”.

Більше того, Гоголь розпалював ненависть між братніми українським та польським народами. Його повість “Тарас Бульба” написана після польського повстання 1830-31 років, яке Росія втопила в крові, і фактично є закликом до російського солдата не знати пощади до польского ворога. Повість написано на пряме замовлення Миколи І саме як воєнна агітка, і за свій твір Гоголь отримав гонорар у 20 тисяч рублів (корова тоді коштувала 3 рублі). А цитати з “Тараса Бульби”, які прославляють “російську силу” та “православну російську віру” давно є наріжними каменями пропаганди країни-агресора.

Враховуючи вищевикладене, звертаюся із закликом:

  • до Верховної Ради України — доповнити законопроект “Про державну мову” розділом про заборону на території нашої держави творів російських письменників, що мають антиукраїнське спрямування, та внести до переліку таких письменників Миколу Гоголя;

  • до Міністерства освіти і науки України — не очікуючи рішення парламенту виключити з усіх навчальних програм твори російського імперського письменника Миколи Гоголя.

Олег Хавич, магістр публічного адміністрування