Новини



Що дозволено Шотландії, то заказано Галичині


Верховний суд Великої Британії в четвер оголосив, що розгляне питання про проведення другого референдуму про незалежність Шотландії від Сполученого Королівства 11 і 12 жовтня 2022 року.

Нагадаємо, в червні перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен заявила про намір провести другий референдум про вихід країни зі складу Сполученого Королівства 19 жовтня 2023 року.

Тоді Стерджен сказала, що звернулася до головного юриста Шотландії з проханням направити до Верховного Суду Великої Британії клопотання про проведення консультативного референдуму, пише Європейська правда.

Перша міністерка Шотландії та водночас лідерка найбільшої партії країни – Шотландської національної партії – стверджує, що після виходу Великої Британії з ЄС та пандемії коронавірусу настав час переглянути результати референдуму 2014 року.

Тоді, нагадаємо, 55% шотландців висловилися проти виходу країни зі складу Сполученого Королівства. Але водночас на референдумі 2016 року більшість виступила проти виходу з ЄС.

Уряд Великої Британії стверджував, що не дозволить провести новий референдум, посилаючись на результати 2014 року й апелюючи до того, що голосування, здійснене без схвалення Лондона, не буде юридично обов'язковим.

Навіть якщо референдум відбудеться, як запропоновано, більшість голосів сама по собі не зробить Шотландію незалежною від решти Великої Британії.

Сама Стерджен говорила, що для здобуття незалежності Шотландією шотландський і британський парламенти повинні ухвалити відповідне законодавство.

Цікаво зауважити, що при цьому всьому чомусь в Великобританії ніхто не квапиться зневажливо таврувати ні Шотландців загалом, ні Ніколу Стерджен зокрема «сєпарами», як це часто чути на адресу Галичан, які висловлюють своє бачення історії рідного краю, або ж плекають відродження Галицької мови, яку встигли ще застати з вуст своїх дідусів-бабусь.

А все вирішується цивілізовано: мирно, поступово, триває багаторічна дискусія і проводяться крайові референдуми.

До слова, про референдум. Сьогодні мало хто хоче пригадувати той факт, що на першому і єдиному референдумі в СССРі в березні 1991 року тільки Галичина одностайно, більшістю понад 75% (!) проголосувала проти збереження Союзу — і, відповідно, за «Вільну Україну». А решта що?


Щоб першим дізнаватися новини із Західної України, Польщі та світу, приєднуйтесь до Телеграм-каналу ЗУНР


Поширити:

Опитування

Коли Ви святкуватимете Різдво Христове?