На Чернівецькій митниці викрили масштабну схему контрабанди одягу з Туреччини

16 квітня 2024

До злочинної групи входили екс-керівник Буковинської митниці, екс-депутат обласної ради та працівники митниці.


Працівники Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на чернівецькій митниці викрили злочинну схему з перевезення одягу на 290 млн грн. До злочинної групи входив екс-керівник буковинської митниці, екс-депутат обласної ради та працівники митниці. Загалом правоохоронці затримали 11 людей, організаторам вже повідомлено про підозру.

Обшуки та затримання на чернівецькій митниці відбувалися 15 та 16 квітня. В НАБУ 16 квітня повідомили, що правоохоронцям вдалося викрити злочинну схему із ввезення контрабандного товару з Туреччини. До групи входили відомі підприємці з Чернівців та посадовці Чернівецької митниці, зокрема її екс-начальник, екс-депутат Чернівецької обласної ради.

В НАБУ і САП не називають імена зловмисників, однак журналіст Тарас Середич в Telegram зазначив, що обшуки відбувалися в колишнього багаторічного начальника чернівецької митниці Миколи Салагора,  чинного заступника начальника митного поста «Чернівці» Миколи Нікулеску та у підприємця Юрія Кушніра. Останній близький до екс-прем'єра Арсенія Яценюка та екс-міністра інфраструктури Максима Бурбака.

Щоб викрити цю схему, українські правоохоронці звернулися до своїх колег в Туреччині, Болгарії, Румунії, Чехії та Словаччині. Контролюючі органи цих країн надали усі необхідні документи, щоб остаточно переконатися в контрабандній схемі.

Правоохоронці встановили, що протягом 2017-2019 років через пункт пропуску на румунсько-українському кордоні вантажними автомобілями ввозились комерційні товари на підставі підроблених документів, що призводило до застосування нижчих ставок ввізного мита, зокрема нульових. Загалом збитки в завезенні сірого імпорту оцінюють в 290 млн грн.

«Учасники організували незаконне ввезення через митний пост “Вадул-Сірет” товарів з Туреччини, а саме одягу, взуття, аксесуарів. Однак, оформляли транспорт з ними як порожній або маскуючи їх товарами прикриття (тканина, ДСП, цегла) зі значно меншою митною вартістю», – повідомили в НАБУ у вівторок, 16 квітня.

Керівництво митниці для таких вантажних автомобілів забезпечило позачерговий пропуск та безперешкодне митне оформлення задекларованих товарів. За інформацією САП, такі схеми митників та бізнесменів діяли тривалий час, а її учасники поводилися цинічно та зухвало. Коли журналісти намагалися викрити діяльність злочинної організації, керівництво митниці організувало їхнє жорстоке побиття.

Наразі підозрюються 11 учасників злочинної організації: троє службовців Чернівецької митниці та вісім фізичних осіб. Одного співорганізатора злочинної організації та чотирьох учасників затримано. Суд повинен обрати для них запобіжний захід.